SAD

Depressieve gevoelens in de winter, geen zin om dingen te ondernemen, zelfs geen zin om je bed uit te komen en aan het werk te gaan? Erg moe, zin in slecht eten en algemeen somber? En al deze klachten verdwijnen op het moment dat de winter voorbij is en de zon weer begint te schijnen? Je bent niet alleen! Veel mensen hebben in Nederland last van de winterdip, oftewel de Seizoens Afhankelijke Depressie (ironisch genoeg afgekort tot SAD). Als je op wereld-basis kijkt zie je dat deze stoornis voornamelijk voorkomt bij landen die op hogere breedte liggen. Hoe hoger het land ligt, hoe groter de kans is dat mensen deze klachten rapporteren. In de tropen komt de winterdip namelijk helamaal niet voor.  Het lijkt te komen doordat deze mensen niet  genoeg zonlicht ontvangen in de winter, wat natuurlijk door je lichaam omgezet wordt tot allemaal gezonde stoffen (onder meer stofjes om actief te willen zijn en minder slaap nodig te hebben). En hoewel het nu nog zomer is en de dagen oneindig lang en licht zijn, is het onvermijdelijk dat we weer de winter in zullen gaan waarbij de dagen korter zijn en het weer somber is.  Het is daarom geen gek idee je nu vast te verdiepen in methoden om de winterdip zo klein mogelijk te houden.

Hulpmiddelen

Er zijn een aantal middelen die je kan inzetten om de klachten te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van kunstmatige verlichting. Het kan bijvoorbeeld helpen om philips hue lampen aan te schaffen. Deze kan je dusdanig instellen dat hij op het moment van wakker worden langzaam de kamer lichter laat maken. Dat lijkt op een opkomende zon, waardoor je niet het gevoel hebt in het midden van de nacht op te moeten staan. Ook het gebruiken van Sint-Janskruid komt vaak terug.  Als je dit enige weken inneemt zouden de depressieve klachten moeten verminderen. Het lastige aan Sint-Janskruid is het bepalen van de juiste dosering. Omdat het een natuurmiddel is, is het lastig dit exact af te meten. Focus daarnaast op gezond eten en een ritme met voldoende slaap op vaste momenten.  Met gezond eten, aanvullende vitamientjes en het gebruik van zo een lamp zouden je klachten al veel minder moeten worden. Het leuke aan de lamp is overigens dat je deze ook op andere kleuren kan instellen. De kleur groen kan je bijvoorbeeld een gevoel van natuur geven, wat je in de zomer weinig tegen zal komen doordat blaadjes van de bomen af vallen. Succes en geniet nog even van de zonnige maanden!