Ben jij van plan om binnenkort je eerste huis te kopen? Dan heb je vast en zeker wel al een beetje rondgesnuffeld op de huizenmarkt. Ondanks dat het gekte is op de huizenmarkt kan het best zijn dat je, je droomhuis al bent tegengekomen. Dit kan een woning zijn of een appartement. Wil je een serieus bod gaan doen op het huis? Grote kans dat je dan eerst nog even moet nadenken over een hypotheek. Huizen gaan namelijk voor tonnen weg en waarschijnlijk heb je niet zo even één of twee ton op je spaarrekening staan maar wees gerust, je bent niet de enige! Daarvoor is de hypotheek uitgevonden. Een lening die je kan afsluiten bij een bank of andere hypotheekverstrekker waarmee je onroerend goed, zoals een woning, kan kopen. Benieuwd hoe een hypotheek afsluiten in zijn werk gaat? Hieronder bespreken we de verschillende stappen waarmee je mee te maken gaat krijgen.

Maximale hypotheek

Zoals we al eerder benoemden is een hypotheek een lening. Een lening die je afsluit bij een bank of andere verstrekker waarbij je onroerend goed kan kopen. Het zou natuurlijk ideaal zijn als je zoveel geld mag en kan lenen als je maar zou willen. Helaas is dat te mooi om waard te zijn. Iedereen kan maar een bepaald bedrag lenen, ook wel je maximale hypotheek genoemd. De maximale hypotheek wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Factoren die meespelen zijn onder andere of je baan hebt en hoeveel je op jaarbasis verdient. Ook je eigen inbreng, zoals geld, kunnen een belangrijke factor spelen en wat voor soort contract je hebt. Ook spelen je schulden in meer of mindere mate nog een rol. Iedere lening die je hebt moet je namelijk terug betalen. Hier vallen schulden onder en aangezien een hypotheek ook een lening is, je hypotheek dus ook. Als je naast je hypotheek nog andere schulden hebt kan je op maandbasis natuurlijk een stuk minder aan je hypotheek betalen. Overigens tellen niet alle schulden even zwaar mee zoals bijvoorbeeld je studieschuld. Benieuwd wat je maximale hypotheek is? Op Hypotheekrente.nl kan je een berekening eenvoudig een berekening laten maken. Deze berekening geeft meteen antwoord op de vraag; “hoeveel kan ik lenen?”. Uiteraard is het schatting en verschilt het per verstrekker soms nog iets.

Hypotheek kiezen en aanvragen

Weet je inmiddels hoeveel hypotheek je kan lenen en wil je deze lening ook daadwerkelijk gaan afsluiten? Dan is de volgende stap om je hypotheek rond te krijgen bij een hypotheekverstrekker. Dit kan dus een bank zijn maar er zijn nog meer hypotheekverstrekkers. Voor welke verstrekker je kiest hangt helemaal af van jouw wensen en behoefte. De meeste mensen kiezen voor hun eigen bank omdat dit wel zo gemakkelijk is. Ze hebben tenslotte toch al je gegevens. Sommige kiezen hier juist echter niet voor omdat ze zaken gescheiden willen houden. Weer andere kiezen voor de verstrekker met de meest gunstige voorwaarden en weer een ander kiest het liefst voor een bekende. Weet je niet wat je moet kiezen en waar je jouw hypotheek het beste kan aanvragen? Een hypotheekadviseur onder de arm nemen kan dan zeer raadzaam zijn. Het is zeker niet verplicht maar het kan je wel een hoop gedoe, tijd en geld schelen. Zeker iets om dus wel over na te denken.