baby probeert te lopen

Een memorabel moment

Al gauw na een geboorte zullen de kersverse ouders er mee geconfronteerd worden. Vrienden, familie en zelfs vreemdelingen die dezelfde vraag herhalen. “Zijn de eerste stapjes al gezet?” (Nee dat had je wel gehoord, echt!). Een memorabel moment in de tijdlijn van het ouderschap is het zeker. Niet alleen is het symbolisch voor het opgroeien, het is bijzonder schattig en stiekem ook een beetje komisch. Hoogst waarschijnlijk zullen de eerste stapjes daadwerkelijk plaats vinden tussen de 9 en 15 maanden. Niet gevreesd! Je hoeft niet zes maanden lang met je telefoon klaar te zitten voor het  moment supreme. Doorgaans volgt elk kind dezelfde stadia, in dezelfde volgorde. Zo zal een kind nooit leren lopen voordat het kan kruipen, of kruipen voor het zitten.

De kenmerken

Rond 6 maanden in zal de baby uitvogelen dat spieren gebruikt kunnen worden voor meer dan huilen. Overeind zitten om dingen vast te grijpen is natuurlijk veel leuker! Na een tijdje te hebben gezeten, zeg 10 maanden, doet de baby een nieuwe ontdekking. Voeten zijn niet alleen uitermate geschikt om in je mond te stoppen. Met genoeg kracht om het eigen gewicht omhoog te trekken, wordt er voorzichtig opgestaan. Voor je het weet zie je een stel nieuwsgierige ogen boven de rand van de wieg uitsteken. Langzaam aan ontstaat er een mix van kruipen en zichzelf overeind houden. Alle meubelstukken zijn vrij spel om de kamer te doorkruisen. Zorg dus dat de meubels het continu optrekken aan kunnen! Denk bijvoorbeeld aan een wankele kast of een tafelkleed dat over de rand hangt.

Geen stress, het gaat vanzelf

De laatste, en lastigste, truc van het lopen is de balans bewaren. Wanneer de ene voet de grond verlaat, hoe blijf je in godsnaam staan op je andere voet? De eerste keer zal het zeker niet lukken, dus maak je geen zorgen als het kind omvalt. Uiteindelijk zullen de eerste stapjes daar zijn. Het nu ongeveer 1 jaar oude kind waggelt door de kamer als een soort Frankenstein. Armen en benen in (op het oog) onnatuurlijke houdingen, en erg lomp. Maar zodra deze eerste stapjes gezet zijn gaat het hard. Geen hoek in het huis is nog veilig nu het kind uit zichzelf kan bewegen. Misschien wordt het tijd om één zo’n duw bare speelgoed auto of een houten speelgoed auto aan te schaffen. In plaats van alle meubels te gebruiken nu zijn of haar gewicht snel toeneemt, is zo’n stuk speelgoed erg handig. Het maakt je baby niet automatisch de nieuwe Usain Bolt, maar spelen met beweging associëren kan nooit kwaad.