Stel je voor: je hebt net een nieuw huis gekocht, alles is perfect en precies zoals je het altijd al wilde. En als kers op de taart is er dan die tuin. Oh, die tuin, met haar mooie struiken en prachtige paden en fenomenaal felgroen gras. Er is alleen een klein probleempje met een mooi grasveldje in je tuin; het moet bijgehouden worden. Gelukkig is de oplossing simpel: een grasmaaier!

Grasmaaiers 101

De wens om systematisch gras te kunnen maaien ontstond in de 18e eeuw, in de Engelse tuinen en landschapsparken. Het maaien met een zeis duurde heel lang en was zwaar werk, dus zocht men naar een andere oplossing. Dit resulteerde uiteindelijk in de geboorte van de grasmaaier. Dit bleek ook revolutionair te zijn voor sporten die zich op een grasveld afspelen (denk aan voetbal, rugby, hockey). Deze velden konden ook veel sneller en gelijkmatiger bijgehouden worden, wat ontzettend veel moeite en geld scheelde.

Keuzes, keuzes, keuzes

Er zijn verschillende soorten grasmaaiers. Handgrasmaaiers, die vaak worden gebruikt om kleinere stukken gras bij te houden (zorgen voor meer precisie), elektrische grasmaaiers, benzine grasmaaiers en maaiers die worden aangedreven door de aftakas van een tractor. Die laatste wordt alleen gebruikt voor de gigantische, industriƫle grasmaaiers. Denk dus bij het aanschaffen van een grasmaaier goed na over waar je hem voor wilt gebruiken. Als je een compacte machine wilt die heel precies te gebruiken is, dan is een handgrasmaaier een goed idee. Mocht je enorme stukken land moeten maaien, dan kan je misschien onderzoek doen naar verschillende soorten grasmaaiers waar je op kunt zitten terwijl je maait (een soort wagentje). Elektrische grasmaaiers zijn goed voor de milieubewuste onder ons. Zo is elke grasmaaier weer geschikt voor een ander soort wens.

Of je nu dus een voetbalveld gaat maaien of je grasveldje van 1 bij 1 waar je zo trots op bent, er is gegarandeerd een grasmaaier voor jou. Kijk wel even goed naar wat je aanschaft, want het kan zomaar zijn dat er een betere grasmaaier voor jou klaarligt.