Gamingstoel

Bij rugklachten denken we vaak direct aan mensen die zwaar fysiek werk doen. Zij lopen de hele dag te tillen en te slepen met spullen. Of zitten in de meest onmogelijke houdingen. Toch komen rugklachten ook veel voor bij mensen die een zittend beroep uitoefenen. En dan is een nieuwe houding aanleren of veel fysiotherapie niet altijd de oplossing. Het is dan zaak dat je precies die stoel kiest waar je het fijnst op zit. Een keukenstoel of een gamingstoel, dat maakt niet uit. Net waar jij het fijnst op zit. En waar jij het het langst op volhoudt. Want even een stukje tikken duurt zo een uur en even een mailtje beantwoorden kost ook al gauw veel tijd. Tijd die je op je stoel doorbrengt.
Gamingstoel

Wat kun je verder nog doen tegen rugklachten

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Dat geldt ook zeker voor rugklachten. Want ben je eenmaal rugpatiënt, dan blijft je rug je zwakke plek. Het is belangrijk dat je, ondanks je zittende beroep, voldoende blijft bewegen. En dan heb ik het niet alleen over het loopje naar de koffieautomaat. Gebruik je lunchpauze voor een flinke wandeling en ga bijvoorbeeld eens op de fiets naar je werk. Door te bewegen, train je je spieren en daardoor kunnen zij het langdurig zitten een stuk beter aan.

Wat als het mis is?

Als je echt flinke rugklachten hebt, dan ben je de pineut. Die los je namelijk niet even op met een flinke wandeling of een rondje fietsen. Je zult dan echt naar de fysiotherapeut, osteopaat of andere professional moeten. Zij kunnen je helpen om je rugspieren (en je buikspieren) te trainen, zodat je weer normaal kunt functioneren. Ook een ergotherapeut inschakelen is misschien een goede zet. Een ergotherapeut kan je helpen met je zithouding. Door de hoogte van je stoel en je bureau aan te passen valt er al veel winst te behalen.

Als werkgever heb je verantwoordelijkheid

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je mensen niet kunnen werken vanwege de rugklachten die ze opdoen op de werkvloer. Het is als werkgever je verantwoordelijkheid dat iedereen de mogelijkheid heeft om goed te zitten. Je kunt daarom, bijvoorbeeld één keer per jaar, iemand laten komen om de zithouding van je mensen te evalueren en aan te passen. Wil je je mensen echt eens goed verwennen, geef ze dan een keer een stoelmassage. Je medewerkers zullen zich als herboren voelen en met nieuwe energie aan de gang gaan.