lekbakken

Er zijn in Nederland veel verschillende takken van het bedrijfsleven waar vloeistoffen worden gebruikt en opgeslagen. Van schilders tot automonteurs tot logistieke medewerkers. Wanneer je werkt met gevaarlijke vloeistoffen, dan is de manier waarop deze worden opgeslagen erg belangrijk. Het opslaan van vloeistoffen die een gevaarlijk kunnen vormen voor de omgeving en/of het milieu mag namelijk niet zomaar. In de Nederlandse wet staat vastgelegd hoe je dit soort stoffen correct moet opslaan. Als je nog nooit van lekbakken hebt gehoord, dan druk ik je op het hart om snel door te lezen. Vandaag leg ik uit hoe je gevaarlijke vloeistoffen veilig kunt opbergen.

In de verpakking op een bak

Omdat er genoeg vloeistoffen zijn die een gevaar vormen voor de directe omgeving of uiteindelijk het milieu, zijn er een aantal regels opgenomen in de Nederlandse wetgeving. Deze regels zijn opgesteld om de kans op ongelukken met gevaarlijke vloeistoffen zo klein mogelijk te maken. Zo moeten vloeistoffen altijd in de verpakking opgeslagen worden. Dat is echter niet het enige. Gevaarlijke vloeistoffen moeten tevens op een bak staan. Dat is niet zomaar een bak. In Nederland is het verplicht dat gevaarlijke vloeistoffen in de verpakking op lekbakken worden bewaard.

Lekbakken en de opvang capaciteit

Niet elke bak kan je gebruiken als een lekbak. Wanneer de lekbakken namelijk niet aan de strenge eisen van de Nederlandse wetgeving voldoen, dan kun je alsnog een grote boete krijgen. Dat wil je natuurlijk voor zijn. Let daarom altijd op de inhoud van lekbakken. Een bak is pas een lekbak wanneer het materiaal bestand is tegen de gevaarlijke vloeistof en de opvang capaciteit groot genoeg is. De regel is dat lekbakken een capaciteit moeten hebben van 110 procent van de verpakking die erop geplaatst staat. Pas als de bakken aan al deze eisen voldoen, kun je het echt lekbakken noemen en dus ook gebruiken.

Waarom veilig opbergen belangrijk is

Geef je niet zoveel om de wetgeving? Neem jij de gok en ga je ervanuit dat je toch niet gecontroleerd wordt? Dan ben je niet zo verstandig bezig. Deze regels zijn niet alleen gemaakt om het moeilijker voor jou te maken als ondernemer of werknemer. Veilig opbergen van gevaarlijke vloeistoffen is simpelweg belangrijk voor zowel mensen als de natuur. Doe je dit niet? Dan breng je zowel de werknemers als de direct omgeving onnodig in gevaar. Bovendien ben je keihard de pineut wanneer je toch gecontroleerd wordt. Je kan dan rekenen op een erg hoge boete die je eenvoudig had kunnen voorkomen.