kredietverzekering plaatje

We zitten in een bedrijf van economische groei. Toch zijn er nog best wel wat bedrijven die op de fles gaan. Binnen het MKB is de belangrijkste oorzaak van een faillissement het niet of laat betalen van debiteuren. Een onderschat risico dus waar maar door weinig ondernemers rekening mee gehouden wordt. Dit risico is vrij simpel af te dekken door de kredietverzekering. Buiten dat je vordering of een deel van je vordering verzekerd is zitten hierin vaak ook vaak een aantal andere aanvullende diensten die het debiteurenrisico kleiner maken. Wat deze aanvullende diensten zijn en wat de kredietverzekering verder inhoudt vertel ik je graag in dit blog.

Wat houdt de kredietverzekering in?

De kredietverzekering is in het leven geroepen om het debiteurenrisico zo goed mogelijk af te dekken. Hierboven gaf ik al aan dat dit debiteurenrisico vaak een onderschat risico is bij ondernemers. Niet iedere ondernemer realiseert zich goed welke consequenties het kan hebben als één van de klanten ineens niet blijkt te kunnen betalen. Het is daarom in eerste instantie goed om dit risico goed te inventariseren. Zeker als je één of enkele grotere klanten hebt dan kan het een behoorlijke impact hebben als één van die klanten niet betaald en dus die omzet wegvalt. Breng goed in beeld welke gevolgen dit zou kunnen hebben. Als je hierdoor zelf niet meer goed in staat bent om aan je verplichtingen te voldoen dan is het belangrijk om maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door het afsluiten van een kredietverzekering. Met deze kredietverzekering kan je vaak allereerst een kredietwaardigheidscheck doen. Je weet dan vooraf beter hoe je klant of potentiële klant er financieel voor staat en kan je daarop ook beter maatregelen namen. Ook heb je de mogelijkheid om je vordering over te dragen aan een incassobureau die aan de slag zal gaan om je vordering te innen. Mocht dat uiteindelijk niks opleveren dan is je vordering verzekerd en wordt deze uitgekeerd of een deel wordt uitgekeerd.

Wat kan ik buiten de kredietverzekering nog meer doen?

Uiteraard kan je buiten de kredietverzekering binnen je bedrijf ook een aantal maatregelen nemen om het debiteurenrisico te verkleinen. Belangrijkste is dat je debiteurenbeheer een duidelijke plek heeft binnen je onderneming en dat het proces strak is uitgeschreven en ingericht. Zorg dat je bijvoorbeeld de omloopsnelheid debiteuren als KPI hanteert. Zo weet je goed of de maatregelen die er genomen worden verbeteringen opleveren. Maak ook iemand verantwoordelijk binnen je bedrijf om hiermee aan de slag te gaan.