autoverzekering

Een auto koop je niet zomaar. Er zijn zo veel verschillende soorten auto’s met elk hun eigen voor- en nadelen dat het kiezen soms overweldigend kan zijn. Daarbij komt nog dat je ook een goede autoverzekering nodig hebt. Weer een afweging die je moet maken. Hoe kies je voor de juiste autoverzekering, en waarop moet je letten als je hem afsluit? Lees het in deze blog.

Wat vind je belangrijk?

Voordat je een autoverzekering gaat afsluiten is het goed om even op rij te zetten wat je allemaal belangrijk vindt. Er zijn namelijk veel pakketten waaruit je kunt kiezen, dus het is wel zo handig om  bepaalde opties al uit te filteren. Hierdoor wordt het kiezen van je autoverzekering een stuk makkelijker en sneller. Schrijf voor jezelf op hoe groot de verschillende risico’s in jouw situatie zouden kunnen zijn. Let hierbij op de volgende punten:

  • Woon je in een wijk waarin je je niet 100% veilig voelt en waar autodiefstal een veel voorkomend probleem is? Kies er dan voor om je auto ook te verzekeren tegen diefstal en schade.
  • Je kunt kiezen voor een autoverzekering met beperkt casco. Dit houdt in dat er naast de WA-autoverzekering ook dekking wordt geboden op schade zoals schade door diefstal, een autobrand, hagel en/of storm en ruitbreuk. Houd hierbij wel rekening met een eigen risico.
  • Houd je niet van risico’s en ben je liever helemaal gedekt? Dan is het de beste optie om voor een allrisk autoverzekering te kiezen. Deze wordt ook wel een WA + volledig casco genoemd, deze kent dus een bredere dekking dan de WA + beperkt casco. Bij deze verzekering is schade aan je eigen auto in de meeste situaties gedekt.

De keuze voor welke dekking je kiest hangt dus erg af van de situatie waarin je je verkeert. Neem dus even goed de tijd om dit voor jezelf op een rij te zetten.

Welke autoverzekering is verplicht?

Zoals je weet is een WA-autoverzekering verplicht. De Wettelijke Aansprakelijkheid-autoverzekering dekt de schade waarvoor de autobezitter wettelijk aansprakelijk is. Dit houdt in dat de schade die jij maakt aan een ander voertuig gedekt wordt, maar de schade die er aan jouw eigen voertuig gemaakt is wordt niet vergoed. Veroorzaak jij dus een ongeluk waarbij de ander schade krijgt, dan wordt de schade van de ander verzekerd door jouw WA-verzekering. Een WA-verzekering is een verplichte verzekering waarbij de verzekering niet aan de persoon, maar aan de auto verbonden is. Dit betekent dat ook een andere bestuurder die in jouw auto een ongeluk maakt, WA-verzekerd is.