elektrische fietsen

Steeds vaker kom je elektrische fietsen tegen op de weg. De afgelopen jaren is deze soort fiets enorm populaire geworden. Niet alleen ouderen zijn fan van dit elektronische vervoersmiddel, ook steeds meer jongeren kiezen voor deze fiets. Tijd om deze bijzonder fiets eens onder de loep te nemen. Hoe geschikt zijn elektrische fietsen als alternatief vervoermiddel? Dat ontdek je hier!

 

Elektrische fietsen: de goedkopere optie

Als Nederlanders staan we bekend om onze nuchtere manier van denken. We worden daarom ook wel gierig genoemd. Dus laten we eerst kijken naar misschien wel het belangrijkste aspect: de kosten. Regelmatig worden elektrische fietsen aangeprezen, omdat het een goedkopere optie is. Maar is dit ook echt het geval? Ben je goedkoper uit met zo’n e-bike? Even heel kort door de bocht: ja!

Met elektronische fietsen bespaar je onder andere brandstof. Maar stiekem scheelt het meer kosten dan je zou denken. Zo hoef je met elektrische fietsen niet aan parkeergeld of aan onderhoud te denken. Bovendien heb je geen rijbewijs nodig om dit alternatieve vervoersmiddel te gebruiken. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, bespaar je dus best een behoorlijk bedrag als je een e-bike gebruikt.

 

Beter voor het milieu

Een ander aspect dat veel mensen belangrijk vinden, heeft betrekking op het milieu. Als samenleving worden we ons steeds bewuster van onze invloed op het milieu. Onze keuze vervoermiddel kan het milieu beïnvloeden. Denk maar aan de CO2-uitstoot. Elektrische fietsen zijn alternatieve vervoermiddel die beter zijn voor het milieu.

Elektrische fietsen zijn namelijk een van de schoonste vormen van vervoer. Ze zijn milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een auto. Met zo’n fiets heb je namelijk geen CO2-uitstoot. Bovendien kunnen elektrische fietsen misschien een oplossing zijn voor de vele files in Nederland. Om die reden wordt er tegenwoordig veel geïnvesteerd in fietssnelwegen. Nog een reden om voor zo’n slimme fiets te kiezen!

 

Goed voor de gezondheid

Een andere leuke bijkomstigheid van elektrische fietsen als alternatief vervoermiddel is dat het goed is voor de gezondheid. Je moet namelijk nog steeds trappen om vooruit te komen. Dit betekent met andere woorden dat er lichaamskracht verbruikt wordt. Hierdoor is het altijd gezonder om met elektrische fietsen naar werk te gaan dan de auto. Zeker voor woon-werkverkeer is zo’n e-bike een uitermate geschikt alternatief.

 

Jouw beslissing

Ten slotte even kort de voor- en nadelen. Zoals ieder vervoermiddel hebben elektrische fietsen pluspunten en ook een paar minpunten. Als het regent, zal je bijvoorbeeld niet graag op de fiets stappen. Daarentegen is het met warm weer wel erg prettig om lekker buiten te zijn. Denk je aan een e-bike als alternatief vervoermiddel? Tip: weeg dan alle voordelen even af tegen de nadelen. Hierdoor kan je een weloverwogen beslissing nemen.